Monday, 13 July 2015

TIPS FOR VIVA (BAS)

by



Viva. Bagi aku dengar nama pun dah bikin cuak.
  
Mungkin kau akan ingat,"Ala,viva ni macam presentation je,relax sudah".

Tapi,akan ada certain yang cakap,

"Viva ni memanglah macam presentation yang kita selalu buat tu,tapi kali ni dinilai oleh panel-panel yang kita sendiri tak kenal.Acano tu"

Cuba kau fikir,kau dah buat research ni for about 2 semesters,which is one year punya work.Segala penat jerih nak siapkan research ni bukan senang,Kalau tak sabar,memang boleh meletup buat research ni,So that;s why you need to really really understand about your research so that waktu viva nanti tak adalah kena hentam teruk.

So,what do you need to prepare for viva ni.

1.See your supervisor

Lepas dah submit final research kat sv,kau ada masa lagi seminggu before the real viva take place.So,lepas dah hantar research tu,jangan relax lagi.Sebaliknya korang kena jumpa supervisor korang,bincang apa yang patut ada dalam slides tu.Dan selebihnya,bincanglah dengan sv soalan apa yang selalu ditanya,then tanya your sv about your panel tu macam mana personaliti dia so that nanti senang kau nak prepare.Tak adalah cuak giler time nak present tu.

2.Apa yang patut ada dalam slides.

Sir aku dulu pernah cakap,slides yang baik adalah sekurang-kuranya 8 slides.Mungkin kau rasa sikit kan,tapi itu realitinya.Kalau rasa sikit sangat,boleh upkan sampai 12.

a)Cover(1 page)
b)Introduction (1 page)
c)Problem Statement (1 page)
d)Hypothesis (1 page)
e)Conceptual Framework (1 page)
f)Methodology (1 page)
g)Discusion on Analysis (Reliability+Normality,Correlation)=( 4 page)
h)Conclusion+Recommendations (1 page)
i)References (1 page)

Atas ni just as a guideline.Depends to your sv juga.Tapi ingat,tak yahlah letak banyak sangat and jangan too wordy.Yang penting simple and mampatlah isi dia.

3.Rehearse,rehearse and rehearse

Just imagine,this is your last presentation.Of couse kau kena bagi yang the best supaya bila dah habis belajar nanti,adalah benda yang kau boleh kenang if before ni cara kau present dekat kelas tu biasa-biasa je.So,untuk jadi fluent kat depan tu,kau hafallah script part kau so that nanti kau akan lebih confident kat depan tu.Aku perhati juga masa time aku tu,if student tu cakap fluent and confident,reaksi dia lain compare kalau ko asik gagap-gagap je kat depan.Dengan adanya confident,kau boleh control environment kau.Tapi jangan sampai tahap macam ego sangatlah yang kau rasa hebat,tu tak boleh juga,Confident yet humble,gitu.Then make sure kau rehearse dengan partner so that korang boleh evaluate diri masing-masing before the real viva nanti.

4.Prepare soalan

You can't expect soalan apa panel tu bakal tanya.Tapi,sepanjang pemerhatian aku,soalan favourite panel ni berkaitan dengan problem statement and methodology.Sebab tulah,problem statement korang kena strong.Cari scholar yang support that issue yang recent 5 years punya.Kalau lebih dari tempoh tu, tu yang selalu kena persoal tu.Berkaitan dengan methodoloy pula,panel akan selalu tanya."Are you sure you use the right sampling technique and why you choose them as your respondent".Another famous question is,"Why you choose to do this research kat sini and why you choose this topic as your research study".

5.Check the relationship

Before kau finalise kan your slides,tengok balik link ke tak kau punya research ni..Meaning between kau punya problem statement,research objectives and etc.

Kadang-kadang bila dah siap research tu,ada juga yang still tak faham semua benda ni kena link.

After dah tau problem statement,barulah boleh identify what is your research objectives sebab objectives tu kena relate to the problem that has already been defined,Meanwhile,conceptual framework pula mirrors your research objectives.Kadang-kadang kita ingat benda ni simple je,tapi yang simple tulah kalau tak dibetulkan boleh jadi major problem.

6.Doa dan tawakal

Last sekali,before nak present tu,prepare kau punya mental.Ingat,iflah kau tak tahu nak jawab apa bila panel tanya unpredicted soalan,kalau tak tahu just mention that you are not sure about it and you'll discuss it with your sv later rather than kau gebang juga tu lagi bahaya.Yang penting,waktu kau present tu,believe in yourself and be confident.Dah berusaha,apa yang kita mampu buat just berdoa dan bertawakal.

My lecturer selalu cakap,viva ni 30% je.Another 70% dari your sv. So, be cool and relax.

Hope this entry will be able to help you all for your viva day :)

1 comment:

dahlia jgs said...

Thanks. Sangat membantu.