Monday, 15 April 2013

AL-KISAH PERSAK 2013

Jika berjaya,carilah saya!

Pertandingan Jalan Lasak(PERSAK) telah berlangsung pada 13-14 April 2013.Terbahagi kepada dua bahagian ,iaitu orienteering+EOQ.

Dan alhamdulillah,tahun ni,aku diberi kesempatan untuk turut serta dalam acara ini,iaitu EOQ major in cycling.

Perasaan??

Entahlah,tipulah tak cuak.Lagi cuak kot berbanding PERKAD 2012.Yang sebenarnya,aku ni pemain simpanan je pun.Tapi,entah bagaimana,di pagi hari pertandingan,elok2 aku tengah happt berTTS,sekali L datang bagi tahu yang aku kena masuk jadi peserta...and my face was like........

Yelah,aku ni kalau masuk berlari,memang out.Berbasikal yelah boleh.Tapi,kalau berlari+berbasikal memang mengahla ..Training pun tak berapa nak cukup,tu pun selamat petang jumaat tu,aku turun buat latihan naik bukit delima,yang selebihnya turun bukit jelah yang aku suka.

Cuak tak cuak,gentar tak gentar...dengan semangat yang berkobar2+mix feeling,digagahkan jua hati ini.Start dari acara lari yang diketuai kak affy dan 3 pelatih yang lain,telah berjaya menyuntik semangat kami.Pasaipa ceq habaq lagu tu?Sebabnya,mereka dilepaskan no 3,tapi berjaya memintas kompeni no 2.Kemudian diteruskan lagi dengan acara kayak.Dengan berbekalkan abe yang sememangnya hebat berkayak+diyanah,kejap je dah hilang dari pandangan mata kami.Seres,aku tak tipu,laju giler depe berkayak.Nampak je dorang dah dekat,mulalah hati ni berdegup 180 kali sesaat.I'm so nervous you know.

Bila sampai je turn kami,aku pun larilah..lari dan lari...so,from section 2-taman perumahan-pintu hotel uitm.Itulah route kami pada hari pertandingan tu.Cuma yelah,aku tak pernah pun lalu situ.Plus berbukit pulaklah jalan tu,semput tak yah cakaplah.Kalau ariff tak tarik aku dengan ranting kayu,mahu aku give up tengah jln tu.Aku dah ckp dah,dulu kalau merentas desa,memang aku bukanlah orangnya.Ngerti enggak?Yang teammates aku tu,sorang memang atlet lari,sorang memang atlet mountain bike,yang sorang tu pulak fitness dia mmg tahap tertinggi.Me?? :(

Then,dah separuh tenaga melayang,tibalah acara berbasikal pulak.Kat sini,ade 3 killer bukit.Pertama,dekat bukit after hotel uitm tu.Kedua,bukit dekat pintu pagar section 2.Dan yang terakhir,pintu pagar section 7.Antara banyak2 bukit tu,hanya bukit dekat section 7 je yang pernah aku tawan.Tapi,itu sem lepaslah.Makanya,asal nampak bukit je duklah sorong bukit tu.Time ni seres aku rasa sangat bersalah dengan my team.Yelah,asik kena sorong+tunggu aku je.Tapi,bab turun bukit tak lain tak bukan akulah yang lead.Syiok oooo turun bukit.Whatever it is,aku sangat berterima kasih pada ariff sebab banyak bagi semangat kat aku,tolong sorong basikal aku masa kat bukit section 2.Kalau dia x push aku,rasanya mahu putus asa dekat tengah jalan tu.Tak lupa juga pada teammates yang lain.Kalian memang superb.

Time dah nak sampai tu tak boleh blah,orang kalau nampak garisan penamat makin laju,aku pulak makin lembap macam kura-kura.Rupanya,itulah perasaan diyanah masa dia kat garisan penamat kayak tu.Sesampai je kami disana,kami pun pergilah dekat our kompeni.And guess what???Komander ayie punyalah terkejut tengok kami sebab dia kata tak expect kami sampai awal begitu.

Muka aku time tu,dengan berbahangnya sebab time tu dah nak dekat pukul 1,merah u know.Tunggu masa je nak pitam.Tapi,nak jaga maruahlah konon,terpaksalah tahan.Then,after that,para penyokong pun sampai bersama peserta2 yang lain.Once aku nampak diyanah and ieja,entah asal aku tetiba sebak.Sebak sebab aku faham perasaan diyanah bertarung dgn tasek tu.Sebak sebab aku berjaya habiskan perlumbaan hari tu.Sebak sebab komander2 yang lain bg support+kasih sayang.I love you H-COY...

Overall,kompeni H dapat jadi naib johan.Sayangnya EOQ kami di tempat keempat,hanya beza 2 mata je.Orienteering yang diketuai komander ayie dpat naib johan kot.Cayalah komander!!

Another epic story yang berlaku dalam diri ini after PERKAD 2012 and also SKUAD TTS 2013(PENUTUP).

2 comments:

ms_dyllan said...

aku jumpa kau. muka celoreng bercat hitam sebelah komander ekin, belakang komander fariza. gotcha!

MuniRAH Kadir said...

hahaha....malu den