Tuesday, 25 August 2015

SEMESTER 6-IJAZAH SARJANA MUDA SAINS PENTADBIRAN DAN PENGAJIAN POLISI UiTM

by

Assalammualaikum.

Semester 6 ni adalah sem yang paling relax sekali.

Sebabnya:

-Korang dah super senior
-Kelas boleh dibilang dengan jari
-Sangat lapang sebab kelas ada tak ada je

So,apa yang aku cakap kat atas tu,aku tak tipu ok.Like seriously,korang just ada 5 subjek je yang kena amik.Tu pun tolaklah subjek practical training.Tapi,dalam relax-relax tu adalah benda sikit yang korang nak kena kerah keringat sebab yelah FYP student mana ada perkataan relax sangat.


So,let see the subjects below here:

1.Strategic Management

Aku suka subjek ni sebab tak banyak assignment.Muahaha.Except,tiap2 minggu korang kena buat presentation.Tapi,dependslah pada lecturer.Lecturer aku je yang suruh buat every week,kalau macam certain class,kena bentang final assignment je.Kalau korang dapat lecturer mcm kelas lain tu,lagilah relax semendang je,



2.Service Management

Tengok tajuk pun tahu korang kena belajar pasal apa.Untuk presentation pula,every week ada.And korang kena divide ahli dalam kelas sebab dia nak dua group je.Cth,ada 30 orang,dividelah dua dapat 15 orang dalam satu group.Lepas tu divide lagi jadi dua orang for each team.Macam aku hari tu,dapat tajuk AirAsia.So,soalan yag korang dapat kenalah relate dengan AirAsia tu.So far,subjek ni just nice.



3.Elektif

Ada 3 pilihan which're Knowledge Management,Public Admin. and Global.Aku nasihatkan korang pilihlah either KM or PM kalau nak selamat.Tapi,kalau sapa-sapa dah ada basic ASEAN,bolehlah pilih Global.Macam batch aku pun,subjek elektf yg popular either KM or PM.Yelah,most of us tak nak amik risiko,lagipun adabanyak lagi benda yang korang kena fikir.Kalau korang amik KM,macam belajar CSC.Serius aku cakap ,time belajar subjek ni aku tak berapa nak faham sangat.Tengok orang lain pun macam tu juga.Tapi,macam biasalah,bila dah nak dekat exam,semua pun jadi faham.As for PM,macam yang belajar admin sem 2 cuma kali ni dia gabungkan subjek2 before ni juga.

4.Practical Training

Kena buat report baru complete.Aku nasihatkan,korang settlekan cepat-cepat before mid term.Kalau akhir sem baru nak buat,ribut jadinya.Sebab akan clash nak buat reserach.Benda simple je report ni tapi dependslah pada sv korang.Cth,chapter 1 and chapter 2 boleh complete in less than 2 weeks.Yelah,awal sem bukan buat apa pun.Macam aku hari tu,2 minggu duk melangut dalam bilik sebab satu kelas pun tak start lagi.Kalau ada time macam tu,buat cepat report tu.Tapi,kalau nak siap lewat pun takpe,ko tengoklah akhir sem nanti tahap ribut busy dia macam mana.

5.Reseach

Hah,sem ni ada lagi subject ni+ dengan Viva lagi .Tapi kali ni lagi ekstremlah sebab kena buat questionnaire lagi.Nasihat akak sebagai ex-senior ni,waktu first week terus jumpa sv tanya kena buat apa.Macam aku dulu,awal-awal lagi kena buat questionnaire.Yelah,kalau korang lambat,nanti ke buat pilot test,nak keyin data lagi,nak buat spss+report lagi.Banyak benda ok.So far,sem 6 ni korang kena bagi 100% la jiwa raga kat sini sebab ianya FYP.Oh ya,last sekali,rajinkalah contact+jumpa sv korang kalau nak dapat result yang bagus.Ada difference tau btwn kalau korang rajin jumpa dengan tak.


Akhir kata,banyakkan bersabar last sem ni terutama preparation for viva and report practical training.Enjoy your moment with ur frends and of courselah degree life korang kat sini.Nanti dah habis belajar confirm rindulah weh.


2 comments:

Khairul Anam said...

Akak. macam mana saya nak contact akak. banyak benda nak tanya pasal bidang degree akak ni~ sangat-sangat perlukan bantuan >.<"

MuniRAH Kadir said...

@Khairul Anamboleh email kat akk.Akk ada letak kat tepi blog ni :)